Favicon, web sitesi ve marka bilinirliği için önemli bir faktördür. Arama sonuçlarında veya bir siteyi ziyaret ettiğinizde görüntülenir. Bu makale de tarafımızdan yazılmıştır. Favicon nedir? Nasıl Favicon oluşturabilirim? Bir ikon ne boyuttadır? Yazımızı okurken aklınızda birçok soru olabilir. Yazıyı okuyup daha sonra kendi web sitenizde cevaplayabilirsiniz.
Favicon Nedir? Favicon nedir?
Favicon, tarayıcının sekmelerinde bir logo görüntülemenin bir yoludur. Favicon, web sitesi ziyaretçileri arasında marka tanınırlığını artırmak için kullanılabilir.
Görüntüler kısayollar, URL’ler ve web siteleri için simge olarak kullanılır. Genellikle grafik tasarımcılar veya önceden hazırlanmış programlar tarafından oluşturulurlar.
Faviconlar çoğu tarayıcının sol üst köşesinde görünür, yani simge başlığın solunda görüntülenir. Genellikle 16×6 standart boyutu kullanılır. Bu simgeler tarayıcınızın hem sekmeler bölümünde hem de arama sonuçları alanında bulunabilir.
Favicon Nasıl Yapılır
Adımları takip etmek yerine video izleyerek de ikon oluşturabilirsiniz. Adımları takip etmek yerine, simge oluşturmak için bir video izleyebilirsiniz.
- Photoshop’u açın.
- 32×32 piksel boyutlarına uygun bir dosya oluşturun.
- Logonuzun boyutunu küçültün ve merkeze yerleştirin.
- Küçültülmüş logoyu .gif dosya formatında bilgisayarınıza kaydedin.
- Gif dosyasını simgeye dönüştürmek için web sitesine giriş yapın. Favicon oluşturucu sitesini yükleyin.
- “Simge oluştur” seçeneğine tıklayarak simgeyi indirin.
- Simgeyi WordPress başlık kodunuza ekleyebilirsiniz.
Favicon Ekle
SEO ve kullanıcı deneyimi için oldukça önemli olan ikonları kullanabilmek için öncelikle 16×16 bir ikon oluşturmanız gerekmektedir. Bir dizi farklı program kullanarak ikon oluşturabilirsiniz.
Favicon Boyutları
Faviconlar standart boyutlarda mevcuttur. Kare veya şeffaf olarak kullanılabilir. Aşağıda simgelerin kullanılabileceği boyutların bir listesini bulacaksınız. İnceleyin ve web sitenizi ekleyin.
- 16×16
- 32×32
- 48×48
- 64×64
- 128×128
Simge Geçmişi
Internet Explorer 5 1999 yılında tanıtıldı. Sık ziyaret edilen sayfaların ekleri yer imlerine, adres çubuklarına ve simgeye eklendi. Kök dizin güncellendi. Kullanıcılara arama motorunu kullanarak sayfayı nasıl bulacaklarını hatırlatmak için kök dizine simge eklendi.
1999 yılında ikonlar html4.01 standardının bir parçası olmuştur. Daha sonraki dönemlerde xhtml1.0’da <head> rel link olarak kullanılmaya başlanmıştır. Dosyanın adı ve konumu web sitesinin konumuna göre değiştirilebilir.
MIME-type.ico dosya biçimi 2003 yılında İnternet tarafından üçüncü bir kaynak olarak kabul edildi. .ico dosya biçimi ilk olarak Explorer tarayıcısında ve daha sonra standart boyutlarda kullanıldı.
Simge kullanıma sunulduktan hemen sonra bazı tartışmalara konu oldu. Bu tartışmalarda, simgenin site hızını olumsuz etkileyeceği veya 404 sayfalarına yol açacağı iddia edildi. Bugün ise hayati bir görsel unsur haline gelmiştir.
SEO ve sosyal medya arasındaki ilişki nedir?
- SEO çalışmaları ikonlar için çok önemlidir. Marka bilinirliği oluşturmak ve kullanıcı deneyimini geliştirmek için kullanılabilir.
- Serp bölümünde bir ikonun yer alması güvenilirliği arttırmaya yardımcı olur ve kullanıcıları tıklamaya teşvik edebilir.
- Küçük kb’li bir simge seçin.
- Her zaman web sitesinin logosunu kullanın ve hatırlayacağınız unutulmaz bir logo oluşturun.
- Web sitesinin hızını etkilemediğinden emin olmak için simgeyi test etmelisiniz.