Hreflang nedir? Hreflang nasıl kullanılır? Bir web sitesine Hreflang nasıl eklenir

Hreflang, web sitelerinin Google’a hedef dili ve bölgeyi bildirmesini sağlayan bir özelliktir. Hreflang Etiketi Arama sonuçları bölgeye göre değişebilir. Hreflang etiketleri, hedef kitlenize veya bölgeniz dışındaki diğer dillere ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Bu yazımızda hreflang etiket tanımları nelerdir. Aşağıda hreflang etiketinin nasıl kullanılacağı ve web sitenize nasıl ekleneceği ile ilgili içerikleri bulacaksınız.

Hreflang nedir?

Hreflang Etiketleri, Google’ın bir sitenin dilini ve hem yerel hem de uluslararası bölgelerdeki konumunu iletmesine olanak tanır. Hreflang, dil ve konumu hedeflemek için kullanılır.

Hreflang veya Hreflang benzeri etiketler, uluslararası çalışan e-ticaret siteleri için çok önemlidir. Web siteleri lokasyon bazlı aramaların sonuçlarında yer alacaktır. Türkiye’deki bir e-ticaret sitesinden uluslararası hizmet verebilmek için sitenin Türkiye dışındaki lokasyonları da etiketlemesi ve Türkçe dışındaki dilleri de içermesi gerekir.

Dil ve konum etiketlerinin etkileri sayısızdır. Hreflang, arama motoru optimizasyonunun ayrılmaz bir parçasını oluşturur. Bölgeniz için arama sonuçlarında rekabetçi olmak istiyorsanız, dil ve konum etiketlerine ihtiyacınız vardır.

Hreflang etiketleri yinelenen içerikten kaçınmanıza yardımcı olur. Web sitenizin birden fazla dilde sürümü varsa Google içeriğinizi kopya olarak işaretleyecektir. Canonical ve/veya hreflang etiketini kullanırsanız kopyalama sorunları yaşamazsınız.

SEO ile Hreflang İlişkisi

Hreflang’ın sıralama üzerinde önemli bir etkisi yoktur, ancak hedef kitlenize bağlıdır. Bulunduğunuz bölgenin dışından kullanıcıları çekmek veya küresel bir çalışma yürütmek istiyorsanız hreflang etiketlerini kullanın. Bu etiketler, hedef kitlenize herhangi bir dilde, herhangi bir yerde ulaşmanızı sağlar.

Hreflang ve Canonical arasındaki ilişki nedir?

Global olarak hizmet sunan siteler için hreflang kodu kullanılmalıdır. Bunu birçok kez söyledik. Kod eklemek istediğiniz sayfanın zaten bir kodu varsa kanonik kodları kullanın 🙂

Google, web sitenizin birden fazla dilde veya ülkede farklı sürümleri olduğunda rel=”canonical” kullanmamanızı önerir. Belirli bir dil veya ülkedeki tek bir site sürümü için rel=”canonical” kullanmak mümkündür.

Hreflang Etiketleri Nasıl Eklenir? Hreflang etiketi nasıl eklenir?

Hreflang herhangi bir web sitesine kolayca eklenebilir. Bu makale hreflang eklemenin üç yolunu gösterecektir.

Hreflang özniteliğini eklemek için birkaç yöntem vardır. İlk yöntem http başlığını kullanmaktır. Bu, HTML yöntemini kullanmayan birçok kişi tarafından kullanılan kolay ve basit bir yöntemdir.

Eğer html kullanan bir blogunuz yoksa, farklı türdeki dosyalar için http başlığını kullanabilirsiniz.

Aşağıda HTTP başlığını içeren bir hreflang örneği yer almaktadır.

HTTP/1.1 200 Ok
Content-Type: application/pdf
Link: <https://www.seodefteri.org/en/seo-metrics.pdf>; rel="alternate";hreflang="en"

Http dosyalarındaki başlıklar İngilizce olarak görünür. Yukarıdaki dosya biçimi hem HTML hem de HTTP dosya biçimlerini eklemek için kullanılabilir.

HTTP/1.1 200 Ok
Content-Type: application/pdf
Link: <https://www.seodefteri.org/en/seo-metrics.pdf>; rel="alternate";hreflang="en-gb", <https://www.seodefteri.org/us/seo-metrics.pdf>; rel="alternate";hreflang="en-us",

Farklı diller için veya farklı yerlerde hreflang kullanmak istiyorsanız, ardından bir boşluk ekleyin. Sayfanın sonuna kadar devam edin.

Insert Hreflang Etiketi ile Html Etiketi

Eğer bir web sitesini kendiniz kodluyorsanız, hreflang html formatında eklenebilir. Hreflang’ın html formatlı versiyonu birkaç kolay adımda kullanılabilir. HTML biçimlendirmesi, web geliştiricilerinin çalışmasını kolaylaştırır.

HTML kullanarak sitenize hreflang eklemek istiyorsanız yapmanız gereken çok fazla bir şey yok. Yapacağınız tek şey hreflang etiketini html dosyası formatında yazmak, daha sonra sitenizin header bölümüne giderek yazdığınız hreflang etiketini <head> <head/> bölümüne eklemek.

Html’ye örnek olarak hreflang ekleyebilirsiniz.

link rel="alternate" hreflang="en-gb" href="https://www.seodefteri.org/en/seo-metrics/" />

Hreflang kodları, hedeflenen dilin İngilizce ve Birleşik Krallık olduğunu gösterir. Hem dilin hem de konumun hedeflendiğini fark edeceksiniz. Bu kodlar web sitenizde dili veya ülkeyi değiştirmek için kullanılabilir.

Hreflang ile etiketlenmiş site haritası dosyaları

Şimdi, bir sayfaya hreflang eklemek için üçüncü ve son yöntem kullanılabilir. Sitemap’in xtml’i işaretleme için kullanılabilir. Site haritaları, dosyaya hreflang eklemek zor olduğu için nadiren kullanılır.

XML Site Haritası Hreflang Etiketleri

<url>
  <loc>http://www.example.com/uk/</loc> 
  <xhtml:link rel="alternate" hreflang="en" 
 href="http://www.example.com/" /> 
  <xhtml:link rel="alternate" hreflang="en-us" 
 href="http://www.example.com/au/" /> 
  <xhtml:link rel="alternate" hreflang="en-gb" 
 href="http://www.example.com/uk/" />
</url>

<url> </url> etiketleri arasında, içeriğin ilk, ham sürümlerini ve değiştirilmiş dil sürümlerini göstermek için hreflang etiketleri kullanılmalıdır.

Bir diğer örnek:
<url>
<loc>https://www.seodefteri.org/seo-metrikleri/</loc>
<xhtml:link rel="alternate" hreflang="x-default" href="https://www.seodefteri.org/seo-metrikleri/" />
<xhtml:link rel="alternate" hreflang="en" href="https://www.seodefteri.org/en/seo-metrics/" />
<xhtml:link rel="alternate" hreflang="de" href="https://www.seodefteri.org/de/seo-metrics/" />
</url>

Hreflang Etiketi eklerken dikkat edilmesi gerekenler

Şimdi bu konunun geri kalanını tartışmaya devam edeceğiz. Hreflang nedir başlıklarının her birinde hreflang eklerken dikkat etmeniz gerekenleri sıraladık.

  • Dikkat! Ülke kodlarının ve dil kodlarının geçerliliğini kontrol edin.
  • Kodları eklerken dili ve ardından ülkeyi belirtin. Sıralama çok önemlidir.
  • Kanonik tanımlayıcıya sahip bir sayfada hreflang etiketi kullanmaktan kaçının.
  • Hreflang eklerken sayfaları birbirine bağlamak önemlidir.

WordPress Hreflang Etiketi Ekleme

Bir WordPress web sitesine hreflang kodu eklemek kolaydır. WordPress, sadece birkaç eklenti kullanılarak kolayca eklenebilen bir dizi hreflangs koduyla birlikte gelir.

Polylang Eklentisi

Polylang, sitenizin farklı dillerde veya coğrafi konumlarda bulunan içeriği hakkında kullanıcıları ve Googlebot’ları bilgilendirmek için kullanılabilir.

WPML eklentisi

Yukarıdaki örnekteki eklenti yüksek kalitede ve tamamen ücretsizdir. Web sitenizde worpdresshreflang oluşturmak istiyorsanız bu eklentiyi kullanabilirsiniz. Bu eklentileri kullanırsanız xml dosyaları veya http dosyaları hakkında endişelenmenize gerek kalmayacaktır.

Hreflang Etiketleri

Bu eklenti yalnızca bir dilde içerik oluşturmanıza olanak tanıyacaktır. Hreflang Tags eklentisi WordPress mağazasından indirilebilir. İndirdikten sonra etkinleştirin. Eklenti ayarlarında hreflang eklediğinizde bir meta kutusu göreceksiniz. Dil ve konum işaretlemesini ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde özelleştirebilirsiniz.

Bonus

Sektördeki en iyi web sitelerinden videolar izlemek, sitenize etiket eklemenize yardımcı olacaktır.